Top 5: Topscorers Eredivisie aller tijden

In 1956 ging de Eredivisie voor de eerste keer van start en sindsdien kwamen er vele voetballers tot scoren in de Nederlandse competitie. Echter zijn er maar een paar spelers die honderden keren tot scoren kwamen in de Eredivisie. Bekijk hieronder de top 5 met topscorers in deze competitie aller tijden:

5. Tonny van der Linden

Hoewel de Utrechtse voetbalclub DOS niet langer meer bestaat, werd de club wel landskampioen in het seizoen 1957/1958. Dat grote succes was vooral te danken aan de spits Tonny van der Linden, de aanvaller kwam in de beslissende wedstrijd tot scoren. In totaal speelde Van der Linden maar liefst twaalf seizoenen in het shirt van DOS, waarin hij 204 keer het net wist te vinden. De aanvaller kwam in september 1956 als eerste speler ooit tot scoren in de Eredivisie, oftewel een legende in het Nederlandse voetbal.

4. Kees Kist

Aanvaller Kees Kist had een bijzonder hard schot in huis, wat hem veel succes wist te brengen. De spits speelde 323 wedstrijden voor AZ’67. Op dat moment behoorde de Alkmaarse club tot de top van Nederland en in 1981 won het zelfs de landstitel en de beker. In 1979 won Kees Kist de Gouden Schoen dankzij 34 competitietreffers. Kist speelde nog korte tijd in Frankrijk, maar keerde al snel terug naar de Eredivisie. In totaal scoorde de aanvaller 212 doelpunten in de Nederlandse voetbalcompetitie.

3. Johan Cruijff

In Betondorp leerde Johan Cruijff het spelletje voetbal, nabij het toenmalige Ajax voetbalstadion. In 1964 maakte Cruijff zijn debuut voor Ajax, op dat moment wisten nog weinige dat deze spits tot de beste voetballers ter wereld zou gaan behoren. Met Ajax won Cruijff driemaal de Europacup I en vele landstitels. In het seizoen 1966/1967 kwam de aanvaller 33 keer tot scoren in de Eredivisie.

Na enkele buitenlandse avonturen keerde Cruijff in 1981 weer terug in Amsterdam. Direct won Ajax tweemaal de landstitel. Niemand zag dan ook aankomen dat Cruijff een seizoen later in het shirt van Feyenoord zou gaan spelen. In Rotterdam won Cruijff opnieuw het landskampioenschap. De legendarische voetballer scoorde 215 keer in de Eredivisie.

2. Ruud Geels

Ruud Geels wist in zijn carrière vele malen tot scoren te komen met het hoofd. De spits speelde voor meerdere clubs in de Eredivisie, namelijk Ajax, PSV, NAC Breda, Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles, Feyenoord en Telstar. In zijn periode bij Ajax won Geels maar liefst viermaal op rij de topscorerstitel in de Eredivisie. In totaal scoorde de spits 265 treffers in de Nederlandse competitie.

1. Willy van der Kuijlen

Willy van der Kuijlen staat ook wel bekend als Mister PSV, een eretitel die de spits ook toekomt. De aanvaller speelde 528 duels voor de Eindhovense club, waarvan vele als aanvoerder. De speler kwam vrijwel zijn gehele carrière voor PSV uit, alleen sloot hij zijn carrière af bij MVV. Van der Kuijlen scoorde 311 doelpunten in de Eredivisie, driemaal werd de spits ook daadwerkelijk topscorer in de competitie.